The Ward Residence

Awards: 2017 Silver Tommie Award

Before

After

  • drone 7
  • drone 1
  • After
  • After
  • fullsizerender
  • Before Rear Elevation
  • 8810adventurebayrd-24
  • After
  • After
  • After
  • After
  • After
  • Before Front elevation
  • After
  • drone 26
  • After
  • After
  • Before Deck area
  • After
  • Before - deck
  • After
  • After
  • After
  • Before Kitchen-10
  • After
  • After
  • After
  • After
  • Before Family Room
  • Before Living Room
  • Before Entry and Dining room
  • After
  • After
  • After
  • Before Master Bedroom
  • After
  • After
  • After
  • Before Ensuite
  • Before Ensuite
  • After
  • Before main bathroom
  • After
  • Before Laundry room
  • After
  • After
  • After
  • Before dock
  • drone 15
  • 8810adventurebayrd-18
  • drone 9
  • drone 11
  • drone 8
  • After
The Ward Residence
Project Type: Renovation and addition Location: Vernon, BC

This1970’s home was updated to make a functional, family space for kids and adults alike! The home was opened up to the studs for new insulation, electrical, plumbing, and energy efficient windows & doors. The addition allows for larger kitchen, open great room design , "man cave" below, larger lake side deck and wrap around decks on both levels. The original galley kitchen and dining room walls were removed to create more practical entertaining space.

Creative features:

Interior:

three-sided fireplace
unique mural on the bar wall
laundry & butler pantry off kitchen
cooktop in island
LED panel of lights at eating bar
contemporary motion sensor LED lighting for all rooms except bedroom ceiling lights
fun elements with the red entry door & port-hole windows
“Man Cave” on lower level with games area, extreme audio/media systems with access to hot tub deck
"grandchild friendly" with flat, easy to clean surfaces including panel ready appliances, 24x24 tiles, quartz tops, drywall return
undercounter lighting in the floating cabinets in the bathrooms
Nano doors to the BBQ deck for easy indoor/outdoor living
master bedroom & ensuite reconfigured & updated
2nd ensuite added in the guest bedroom on the lower level
new decks surround the front of the home joining the bedrooms to the decks
short post glass railings enhance the view from this incredible location on Okanagan Lake

Exterior:

a second level added to the garage for easier vehicle access from the steep driveway
a firepit on the master bedroom deck area
three season outdoor living with misters and patio heaters on most decks
new dock and tram that accesses both levels of the home

Construction challenges and details:

With the original home built on stilts on a cliff face, the addition required more steel beams & posts anchored into the rock
It required 5 levels of scaffolding for the trades to completethe exterior work
The client's closed in the steel work pilings under home for a large storage area
New water and sewer services were added; previously on the home used lake water and had a septic system

Energy Star appliances

Heated floors in the kitchen, laundry, bathroom & master bedroom

Remote controlled blinds for the upper floor to keep out the blazing summer sun

New stucco, fir soffit, wood siding, & rock exterior for minimal exterior maintenance